Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

miercuri, 23 martie 2022

DESPRE RĂZBOI, CU SCÂRBĂ

(Continuare de aici

21... Prilej cu care am aflat că adevăratul grânar al Europei nu este nicidecum România, cum ne plăcea să ne iluzionăm până acum, ci Ucraina, de vreme ce războiul de-acolo pare să fi stârpit sau măcar scumpit, printre multe altele, uleiul din magazinele de pretutindeni.

22. De altfel, chiar și făcând abstracție de recentele spre contemporanele vremuri pandemice, lumea de azi începe să semene tot mai mult cu cea zugrăvită prin filmele apocaliptice hollywoodiene, când totul debutează cu demonstrații și greve de amploare ale fermierilor, șoferilor de camioane și așa mai departe din toate colțurile mapamondului, cu cozi interminabile asezonate cu bătăi în magazine și la stațiile de benzină, scumpiri în lanț, inclusiv (sau mai ales) la energie, închideri ale marilor fabrici soldate cu șomaj record etc., ceea ce mă face să mă întreb, mai în serios, mai în foarte serios, și nu tocmai retoric, dacă, una peste alta, prefer să am parte de o moarte lentă și chinuitoare de sărăcie și, în cele din urmă, propriu-zis foame(te), ajungând să-mi raționalizez porțiile de mâncare și să mă lupt, la propriu, corp la corp, prin magazine pentru un sul de hârtie igienică sau pentru ultima pâine pusă la vânzare pe săptămâna în curs, ori de una o idee mai rapidă (și în sensul de mai grabnică, e drept) provocată de vreun atac al rușilor cu arme nucleare, dacă, așa cum – admit, poate și unde am o vârstă la care mi-am mâncat mare parte din mălaiul alocat, în schimb n-am responsabilitățile, de pildă paterne, ale celor îngrijorați că n-o să-și vadă progeniturile crescând, la casele lor și blablabla –, sunt tentat să militez tot mai asiduu, NATO ar interveni dracului odată în Ucraina cum a tot făcut-o în ultimii zeci de ani în alte țări, împotriva unor inamici cu nimic mai (ne)vinovați decât Rusia, dar care, desigur, se diferențiau de aceasta prin singurul amănunt fără vreo însemnătate juridică sau morală deosebită că nu dispuneau de forța ei militară, ceea ce mă mai face să reflectez și la câtă nedreptate e pe lumea asta care poate și merită să dispară, de vreme ce țări mai mici și mai amărâte, ba în esență și mai democratice, de partea (mai) „bună” a baricadei sau istoriei, n-au dreptul să-și facă arme nucleare și sunt obligate să rămână la cheremul câinilor mari, dar asta e altă discuție, prea complexă pentru un biet punct (22) dintr-un lung șir. Până la urmă, scumpirile și degradarea (accentuată a) nivelului de trai în mai toată lumea, dar în special în Europa, ca urmare a războiului sunt lucruri sigure, în timp ce un (contra)atac dement al rușilor cu rachete nucleare e, totuși, ipotetic, chiar și în cazul implicării NATO.

23. Apropo de (i)legalitate, (i)legitimitate și alte chestiuni oarecum juridice, la care de altfel recunosc că nu mă pricep câtuși de puțin, aproape că mă amuză discuțiile despre „armele ilegale” folosite de ruși, de „crimele de război” reprezentate de atacarea unor obiective „civile” și uciderea „civililor”, spre deosebire, vezi Doamne, de „legalitatea” atacării unor obiective militare și a uciderii de soldați, asta în condițiile în care, chiar și dacă am porni de la premisa – oricum aberantă, din punctul meu de vedere – că în anul de grație 2022 (deci nu 1939) există o „legalitate” a războiului, bombe și rachete „legale” etc., cumva tot n-avem parte de așa ceva în Ucraina, de vreme ce Rusia continuă să pretindă că nu a pornit un război (care s-ar putea încadra în știu eu ce convenții internaționale), ci o „operațiune (militară?) specială”, deci o noțiune (juridică?) de care cel puțin eu n-am știință să se afle prin documentele și cartele ONU, de pildă, dar poate mă înșel, așa că aștept opinia experților. Ce vreau să spun (ca să nu fiu înțeles greșit nici măcar de cohortele de idioți) e că TOT ce se întâmplă în Ucraina e sau ar trebui să fie catalogat de toată lumea drept ilegal, nu doar unele episoade (gen distrugerea unor școli sau teatre), care, cum ar veni, ar fi, eventual... ȘI MAI ilegale. Altfel legitimăm tot restul invaziei.

24. Nu știu alții cum sunt, respectiv simt, dar pe mine mă cuprinde o incomensurabilă scârbă de câte ori văd montajul acela monstruos făcut de Antena 3, cu fragmente din cuvântările lui Winston Churchill – unul dintre, să zic așa, idolii mei, în materie de personaje istorice, alături de al nostru Vlad Țepeș – din timpul sau preajma celui de-al Doilea Război Mondial, puse într-o paralelă dezgustătoare cu cele ale lui Zelenski de-acum. O minimă decență, totuși, n-ar strica, fie și din partea trustului Intact.  

25. Oarecum în aceeași linie, mi se par grețoase spre incredibil de absurde tentativele unora și altora de a delimita „binele” de „rău” în conflictul ruso-ucrainean inclusiv la nivel lingvistic, ceea ce, de pildă, mă face să mă gândesc ce vremuri grele trebuie că sunt acestea pentru toți Vladimirii (dacă nu și doar Vlazii) din România, care par acum un soi de rusofoni, rusofili sau măcar rusificați, de vreme ce nu-i cheamă și pe ei, simplu, Volodimir, ca pe noul apostol al libertății și democrației de tip aproximativ occidental (oricum mai occidental decât cel o idee mai răsăritean), asta dacă nu cumva ar trebui să ne simțim complexați cu toții, de vreme ce românii par mai înfrățiți cu rușii decât cu ucrainenii, dacă au împrumutat de la cei dintâi măcar scrierea numelui cu pricina (mă întreb dacă nu cumva în cele două limbi cam la fel de diferite ca româna de „moldovenească” se pronunță de fapt la fel). Ba o „prietenă” de-a mea de pe Facebook mergea și mai departe, acuzându-i de putinism pe toți cei care mai îndrăznesc să pronunțe – când vorbesc de capitala statului vecin – „Kiev”, dat fiind că în ucraineana neaoșă se zice „Kyiv” (cu „y”-ul atât de comun nouă, românilor), asta după ce nu cu multă vreme în urmă aflaserăm ce de porc e să zicem „Șahtior” în loc de mult mai corectul (politic) „Șahtar” (despre cum s-ar scrie nici nu mai pomenesc), cu referire la echipa de fotbal din Donețk (scris/pronuțat așa sau altfel). Iar eternul Lvov e (sau nu) mai nou Liov. Doamne ferește de vreun război în care italienii să atace Londra, că ar trebui să trecem și noi la pronunția și ortografia „London”.

26. (Tot) ca o chestiune (încă și mai) strict personală, care îmi place să cred, cu adevărat, că ține doar de gusturile mele mai degrabă estetice, în esență muzicale, decât de vreo înclinație xenofobă, chiar dacă recunosc că am și în materie de națiuni preferințe bine stabilite, astfel încât, de pildă, aproape că-i idolatrizez pe englezi și americani, dar îi cam detest pe... alții, pur și simplu nu suport limba sau limbile celor doi inamici de azi, care îmi produc/e o stare de rău la nivel fizic, exact cum mi se întâmpă când ascult unul din genurile muzicale care-mi displac, precum manele, techno sau rap, lucru mai deranjant pentru mine nu (doar) acum, când – deși nu e nimic de glumă – pot să spun c-o s-aștept s-apară filmul artistic despre război, fiindcă va fi probabil făcut de americani și vor vorbi cu toții engleza –, ci (mai cu seamă) când nu puteam (și nu pot) să urmăresc inclusiv capodoperele cinematografiei ruse/sovietice, cu marii ei regizori, decât, eventual, cu sonorul la minimum, ceea ce ar face întreaga experiență de (tele)spectator ușor stranie.

27. Consider o rușine de proporții epice decizia forurilor din tenis (WTA, ATP) de a NU îi exclude din competiții pe sportivii ruși, cum s-a întâmplat în alte discipline, gen patinaj artistic, ci de a le impune doar să nu participe sub steagul țării, să nu li se cânte imnul și alte glumițe de-astea, măsuri paliative care s-au aplicat deja în atletism și același patinaj artistic [unde personal am o slăbiciune pentru rusoaice, ținând mai degrabă (tot) de criterii estetice (fiindcă sunt frumoase, ce mai tura-vura!), ca de altfel și în tenis, unde favorita mea din toate timpurile rămâne Maria Sharapova, dar asta n-are nicio legătură], dar nu când era vorba de RĂZBOI, ci de o chestiune infinit mai măruntă, prin comparație, respectiv problemele de dopaj! Asta ca să nu mai spun că tot jucătorii și jucătoarele de tenis, care câștigă milioane, sunt favorizați, în timp ce pedepsiți așa cum ar trebui să fie și ei/ele sunt cei din discipline în care sportivii își rup picioarele pentru câștiguri mai degrabă modice.

28. O altă chestiune care-mi provoacă scârba până spre vomă sunt fufele (de pe Facebook) care folosesc prilejul războiului din Ucraina ca să ne povestească, în lungi texte lirice, cât de persecutate sunt de soartă ELE, fiindcă s-au pomenit peste noapte în plin război (amănuntul că, totuși, acesta NU e în România, ci mai à côté, pare să le scape sau să-l socotească nesemnificativ) și sunt nevoite, bietele, să asiste – uneori, ce-i drept, poate de pe la centrele de primire a refugiaților, unde s-au dus ca voluntare, ceea ce altminteri e lăudabil, firește, dar ar fi și mai și dacă și-ar vedea de treabă, nu de lamentări  – la drama mamelor cu copii care fug din calea morții și așa mai departe, și îi mai și ceartă pe insensibilii care... nu scriu ce scriu ele, ci ce vor ei. Sigur, și până în urmă cu o lună existau războaie în lume, copii care mureau nevinovați, refugiați (pe care cel puțin unii dintre europeni nu știau cum să-i mai țină departe, gândindu-se chiar să ridice garduri pe la frontiere!), iar poetesele de Facebook își vedeau liniștite de-ale lor, fără să sufere cu lacrimi de crocodil ca acum. O fi ceva ce ține de culoarea sau religia victimelor.

29. Chiar nu știu cum e (nici) cu relațiile diplomatice, dar, din punctul meu de vedere, mi se pare straniu spre inadmisibil ca, în actualul context, când, de pildă, printre altele, chiar Zelenski își tot exprimă opinia că, la o adică, NATO n-ar sări în apărarea membrilor mai... puțin relevanți, cum e România, și eu însumi am anumite rezerve și temeri în acest sens, să aflăm că, după ce și vicepreședintele SUA a trecut pe la noi mai degrabă în fugă, preț de câteva ceasuri, în timp ce în Polonia petrecuse vreo două zile, președintele Biden nici nu mai vine aici, ci se duce doar în Polonia, de unde, ce-i drept, l-a trimis pe președintele lor să-i facă în prealabil o vizită la București lui Iohannis, probabil pentru ca al nostru să-i transmită, astfel, prin intermediar ce și cum, respectiv cum îi iubim noi în continuare pe americani și suntem gata să ne dăm și viața pentru ei, nu doar miliardele de dolari pe tehnica lor militară. Cred, însă, că ar mai fi timp ca oficialii americani să-și dea seama de gafă și s-o evite.

30. De câte ori buletinele de știri sau talk-show-urile de la noi încep cu ce mai zic vrăjitoarele și doftorii cu diagnosticare la distanță despre suferințele presupuse ale lui Putin, ori despre operațiile lui estetice, sau despre când au mai citit în stele că se va sfârși războiul, eu înțeleg, probabil greșit, că pe frontul din Ucraina nu se mai întâmplă nimic cu adevărat important, sau măcar n-a mai fost bombardată nicio școală sau vreun bloc de locuințe, și schimb canalul. De altfel, cum remarca la un moment dat cineva, războiul va fi practic câștigat de ruși când știrile despre el vor veni undeva la sfârșitul jurnalelor, înainte de buletinul meteo sau rubrica sport.

31. Fără să fie contestată de cineva din platou, cum ar fi un moderator sau un ziarist, un invitat de la o emisiune a lansat, într-o doară, vorbind mai degrabă despre cu totul alt subiect, informația că înainte de război Zelenski avea în sondaje o popularitate de 24%. Adică fix cât orice politician de doi bani (și) de pe la noi.

32. Printre multele gogomănii mai mici sau mai mari rostite de președintele ucrainean fără ca pupincuriștii de pe la noi sau de aiurea să se (și le) sesizeze a fost și un soi de apel patetico-ironico-mobilizator către turiștii din toată lumea, de a vizita în această perioadă Kievul, care ar fi un oraș superb și așa mai departe. Firește că până la un punct disperarea lui e de înțeles, numai că în acest caz specific apelul său ar fi trebuit să se îndrepte către cele deja nici nu mai știu câte milioane (erau deja trei, la un moment dat) de ucraineni care, în loc să se îndrepte, fie și ca turiști, spre Kiev, preferă siguranța unor țări din vest, ceea ce mă duce cu gândul și la cei doar 26% dintre români care acum, pe timp de pace, susțin că ar rămâne să-și apere țara la o adică. Sper să n-avem vreodată ocazia să vedem câți ar rămâne cu adevărat în caz că.

Niciun comentariu: