Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

marți, 29 mai 2012

CODUL CODURILOR

Nu ştiu ce aniversare importantă a meteorologilor de pretutindeni o fi fost vineri, dar am convingerea că mai spre seară ai noştri petreceau de zor, cu averse de băuturi alcoolice însemnate cantitativ, fiindcă altminteri nu-mi explic halul în care mai mult n-au anunţat potopul din Bucureşti soldat cu inundaţii de proporţii şi paralizarea câtorva linii de tramvai şi troleibuz.


Pentru că întâmplător în jurul orei 19.00 tocmai mă îndreptam spre casă, iar cerul de deasupra mea (la-la-la) arăta ca-n filmele de catastrofă înainte să înceapă sfârşitul lumii, când am ajuns m-am uitat de curiozitate pe pagina de internet a ANM să văd dacă e acolo vreun anunţ important pentru Capitală, de tip “nowcasting”. Nu era, aşa că m-am liniştit, spunându-mi că oi fi eu speriat de ploaie ca de bombe, numai că pe la 19.30 a început prăpădul. Pe site, în continuare nimic… până pe la 19.40, când subit a apărut într-adevăr o avertizare imediată care se referea doar la estul Bucureştiului, era valabilă până la ora 21.00 şi prognoza cantităţi de… 10 l/mp, care cred că deja se acumulaseră după primele cinci minute. Şi mai fascinant este însă că ora postării era… 19.00! Minciună sfruntată! Ei bine, după încă vreo oră, când cel puţin la mine în cartier ploaia se potolise, a mai apărut un anunţ, care teoretic îl completa pe primul, prelungind avertizarea până la ora 21.15, extinzând-o pe tot Municipiul Bucureşti şi vorbind despre 20-25 l/mp, dar care anunţ n-a rămas acolo decât vreo cinci minute, dispărând la fel de subit şi misterios cum apăruse. În locul lui a mai dăinuit o vreme cel iniţial, antedatat. De unde şi concluzia mea că meteorologii de serviciu erau la orele alea beţi criţă.


O altă concluzie de-a mea este că oamenii ăia de la ANM, în afară să se uite pe tot felul de aparate sofisticate cu ajutorul cărora vestesc (de multe ori corect, de ce să nu recunoaştem!) fenomene periculoase ce urmează să aibă loc abia peste o zi sau două, ar face bine să mai scoată din când în când capetele pe fereastră să vadă dacă nu cumva vreunul demn de cod galben, portocaliu sau – Doamne fereşte! – roşu deja a început.

Niciun comentariu: