Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

miercuri, 17 decembrie 2014

UN FEL DE FABULĂ CU PAPAGALI ŞI BURSUCI

La sfârşitul săptămânii trecute, printre nenumăratele subiecte nu doar stupide şi neinteresante în sine, ci şi, ca de obicei, fără nicio legătură cu meciul de Premier League pe care îl comentează la un moment dat sau altul, la Eurosport, unul dintre cuplurile acelea de papagali ale căror nume v-am spus că nu m-am ostenit niciodată să le reţin, dar am impresia că ale ăstora sunt Bogdan Nevel (ori ceva pe-aproape) şi Ion sau Ioan Viorel, ori invers, cel dintâi dintre ei s-a apucat să vorbească pe larg, sub formă de snoavă, despre un soi de sondaj de opinie pe care cică îl citise el într-o publicaţie englezească şi conform căruia 20% dintre copiii britanici sunt convinşi că Iisus Christos este fotbalist la Chelsea.

După minute în şir în care cei doi, uitând cu desăvârşire că au de comentat un meci (la care, totuşi, de ce să nu recunosc?, una dintre protagoniste era formaţia londoneză) s-au hăhăit tâmp şi s-au lamentat zgomotos, deplângând lipsa de cultură a tineretului din ziua de azi, iar ăla care e şi Viorel a avut nesimţirea mârlănească şi lesne sancţionabilă de CNA şi instituţiile antidiscriminare de a spune ceva în genul “copiii englezi nici n-au cum să fie prea deştepţi” (bine c-or fi ai tăi, că-s pui de român verde şi ditamai comentatorul sportiv pe deasupra, crema intelectualității!), celălalt s-a lansat într-un interminabil excurs cu pretenţii filosofice, în care constata ce impact mediatic formidabil a avut venirea lui Mourinho pe Stamford Bridge, deopotrivă cu investiţiile masive din ultimii ani ale lui Abramovici, care au ridicat într-atât cota de popularitate a clubului londonez încât, iată, sărmanii copii nu se gândesc că Iisus ar putea fi jucător la Arsenal, echipă cu mult mai mulţi suporteri sau, de ce nu?, la Manchester City, unde şi evoluează un Jesus, şi anume Navas, ori, fiindcă sondajul a fost făcut, totuşi, într-un mall din Londra, la West Ham sau QPR etc., până când, probabil agasat până şi el de elucubraţiile partenerului, tot ăla care e şi Viorel i-a atras atenţia, aducând implicit şi la cunoştinţa telespectatorilor, că respectivul sondaj fusese unul cu variante de răspuns predefinite, de tip grilă, astfel încât la întrebarea “cine este Iisus Christos?” se putea alege doar: a. Fiul lui Dumnezeu; b. Prezentator TV; c. Astronaut; d. Jucător de fotbal la Chelsea etc.

Din punctul meu de vedere, morala… fabulei este că bieţii copii englezi, care ar fi putut să aibă şi vârste cuprinse între doi şi trei ani, că papagalii de la Eurosport n-au precizat, se prea poate să aibă carenţe grave de cultură generală, pe care însă, tineri fiind (chiar şi dacă or fi fost de fapt adolescenţi) au toată viaţa înaintea să le corijeze, în schimb, ăştia doi, şi mai cu seamă ăla care nu e şi Viorel, nu pot decât să spere că există măcar un sâmbure de adevăr în zicala “omul cât trăieşte învaţă”, dar eu am serioase îndoieli că la vârstele lor îşi mai pot ameliora semnificativ IQ-urile de bursuci.


P.S. Pentru că, până la urmă, nu m-am abţinut şi l-am căutat, iată şi articolul cu pricina. După cum se vede, era mai degrabă vorba despre o imagine, iar răspunsul “fotbalist la Chelsea” întâmplător (?!) este trecut primul, ceea ce pentru nişte copii s-ar putea să conteze.

Niciun comentariu: