Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

joi, 3 iulie 2008

PENSII ŞI MIRACOLE

Nu ştiu ce să zic, eu unul am anumite îndoieli în priviţa asta, dar cine îl aude pe fostul ministru pedist al Muncii, Gheorghe Barbu, cum justifică propunerea PD-L de a se devansa la 1 august cea de-a doua etapă de mărire a pensiilor, ar putea ajunge la concluzia că Varujan Vosganian este, în felul său, dacă nu chiar unul mare, măcar un mic geniu al finanţelor. Domnul Barbu susţine că la bugetul de asigurări sociale exista la sfârşitul lunii iunie un excedent, în condiţiile în care guvernul a luat în calcul şi posibilitatea ca pentru a plăti cum se cuvine pensiile să apeleze la bugetul de stat, de care însă deocamdată nici n-a trebuit să se atingă în acest scop. Pe scurt: sunt bani cu duiumul.

Asta îmi aminteşte de mai multe chestii, printre care şi de bancul cu porcul şi cu măgarul, pe care – spre disperarea celor care nu-l ştiu – n-am să-l spun acum, dar care se încheia cu următoarea replică adresată de măgar porcului: “auzi bă, mi se pare mie sau tu nu eşti porcul de anul trecut?!”. Pentru că n-aş vrea să fiu măgar cu domnul Barbu, mie mi se pare, dimpotrivă, că domnia sa chiar este unul dintre cei care anul trecut îi făceau iresponsabili şi mincinoşi pe miniştrii Păcuraru şi Vosganian când susţineau că pensiile se pot mări de la 1 ianuarie 2008 (şi mai ales când le-au mărit chiar cu două luni mai devreme!), pentru că excedentul înregistrat şi pe vremea aceea la bugetul de asigurări sociale ar fi fost conjunctural, iar dacă s-ar lua bani de la bugetul de stat ar însemna să nu mai fie destui pentru autostrăzi, şcoli, spitale ş.a.m.d.

Cum domnul Barbu recunoaşte că excedentul e şi acum, după 8 luni de plătit pensii substanţial mărite, la locul lui, iar autostrăzi, şcoli şi spitale tot n-avem, dar din cu totul alte motive – care de altfel oricum par să nu-l mai preocupe atât de mult – înseamnă că indirect admite că s-a înşelat amarnic, iar Varujan Vosganian a înfăptuit aproape un miracol economic, uimind atâţia şi-atâţia specialişti!

Niciun comentariu: