Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

joi, 2 aprilie 2020

CU ȚÂRÂITA (VERSIUNE REVIZUITĂ ȘI ADĂUGITĂ)

… 47. Categoric, e ceva putred în comunicarea deceselor cauzate de COVID-19! Spre deosebire de ţările civilizate, gen Italia şi Spania, unde ele sunt anunţate o dată pe zi, aşa cum de la o vreme se procedează şi la noi cu numărul celor infectaţi, GCS le dă cu ţârâita, aparent „în timp real” – coincidenţă sau nu, majoritatea de obicei pe parcursul talk-show-urilor din prime-time ale posturilor de ştiri (aşa, ca să-și înceapă Gâdea emisiunea într-o notă fatalistă şi să mai aibă prilejul unor breaking news-uri pe parcurs) –, doar că de multe ori este vorba despre decese petrecute şi cu două-trei zile în urmă, care chiar dacă n-au putut fi prinse (din motive pe care poate le vom afla cândva) în informarea zilnică, de la ora 13.00, mai puteau aştepta câteva ore, până la următoarea. Şi chiar dacă aici suspectez şi un soi de complicitate, măcar tacită, din partea posturilor de ştiri, care, cum spuneam, au ocazia să mai prezinte nişte breaking news-uri de-a lungul întregii zile, mă gândesc că e tot un soi de manipulare a cifrelor, măcar ca să nu pară prea alarmistă comunicarea dintr-un foc a 10… 15… 20 de victime, când e şi-aşa disperare mare când apar câte 200 de (doar) infectaţi.

48. Ciudat lucru cum la noi (o parte din) cadrele medicale prezintă două forme perfect distincte şi oarecum antagonice de laşitate: în timp ce unele demisionează pur şi simplu, de teama coronavirusului, altele îşi ascund identitatea şi îşi deformează vocile ca să relateze nereguli, abuzuri, lipsuri etc. (unele de natură să le pună viaţa în pericol!), de teama… şefilor. Şi mai paradoxal este când te gândeşti că acestea din urmă n-ar risca, la urma urmelor, decât să fie date afară, adică să ajungă pe o cale mai simplă şi mai… cutezătoare în situaţia primelor, scăpând de toate bătăile de cap. Elementul comun al celor două atitudini este lipsa de caracter a protagoniştilor.

49. După ce ne-a înşirat un lung pomelnic de măsuri pe care NU le poate lua, gen plafonarea preţurilor, deoarece de-aia şi de-aia, ministrul Agriculturii, Cumva Altcumva, a făcut „un apel la calm şi omenie”. Îi mulţumim pentru sinceritatea cu care a recunoscut că e (un) inutil.

50. Lucruri bune şi lucruri rele în felul cum – din câte mai degrabă am dedus eu citind necontenit site-ul oficial Stirioficiale.ro, dar poate greşesc – sunt raportate decesele (chipurile) cu COVID-19. De pildă, am găsit (multe) situaţii în care pacienţi cu diverse „comorbidităţi”, internaţi, aşadar, pentru cine ştie ce altă maladie (incurabilă/în fază terminală), primesc rezultatele pozitive ale testelor… post-mortem, ceea ce mă face să-mi imaginez cum medicii de-acolo, înainte de a completa rubrica cu „cauza decesului”, au o ezitare în aşteptarea rezultatelor testului: dacă e negativ, trec, cum aveau iniţial de gând, cine ştie ce „stop cardio-respirator pe fond de… maladia”, în schimb, dacă e pozitiv, pun, simplu, „COVID-19”, chiar şi dacă pacientul era asimptomatic (la coronavirus, nu la ce mai avea el) sau cu simptome uşoare, indiferent dacă ele s-ar fi agravat sau nu în măsura în care omul ar mai fi avut zile. Cu alte cuvinte, şi dacă ar fi călcat de o maşină sau de tren, un om căruia i s-au prelevat în prealabil probe şi acestea ar ieşi pozitive ar fi trecut ca decedat din cauza COVID-19, deşi mai normal ar fi ca un asemenea diagnostic (post-mortem) să fie pus doar dacă boala a ajuns într-una din fazele acelea grave care necesită (respectiv, în cazul celor decedaţi, ar fi necesitat) terapie intensivă şi aşa mai departe.

Pe de altă parte, faptul că pe cadavru se ataşează vreo atenţionare, fie şi sub forma unui bileţel (am văzut relatări), conform căreia/căruia este vorba despre o persoană infectată, e altceva decât „cauza decesului” şi are strict menirea de a-i avertiza pe cei care manipulează respectivul cadavru, pentru a nu se infecta la rândul lor (deşi mecanismul molipsirii prin intrarea în contact cu trupul neînsufleţit al unui om infectat cu COVID-19 rămâne de explicat, dincolo de ce ne putem noi imagina, că ar fi vorba despre… o suprafaţă, altminteri părând ceva mai misterios).

Niciun comentariu: