Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

luni, 12 noiembrie 2007

PARADOXURILE VOTULUI UNINOMINAL

Cel mai puternic argument împotriva sistemului de vot uninominal propus de Traian Băsescu este, pe bună dreptate, că se poate ajunge la situaţii paradoxale, în care o mare parte a electoratului votează practic degeaba. Exemplul extrem este acela al unui partid care ar câştiga TOATE locurile din Parlament (100%!), candidaţii săi obţinând în fiecare colegiu uninominal doar 50% plus unu din sufragii – din primul sau al doilea tur – în timp ce un alt partid s-ar vedea nereprezentat în Legislativ, cu toate că la nivel naţional ar avea 50% minus unu din opţiuni.

Iată însă că sistemul “Pro Democraţia” poate duce la o situaţie la fel de nefirească. Teoretic, candidaţii unei formaţiuni politice pot învinge în absolut toate colegiile din ţară, însă cu procente de numai 20%, restul până la 100% fiind împărţit fie între nenumărate partide cu scoruri foarte mici, fie între alte 3-4 cu procente apropiate de învingători (18-19%). În principiu, pentru a nu avea în Parlament un partid unic, deşi la nivel naţional n-a obţinut decât 20% din voturi, ar urma compensări şi redistribuiri, numai că asta ar însemna ca o bună parte (cam 80%?!) dintre câştigători să nu-şi ocupe locul de senator sau deputat obţinut în luptă directă, lucru inadmisibil.

L-am văzut pe domnul Pîrvulescu, “părintele” sistemului “uninominal cu compensare” de la noi, explicând că în Germania soluţia găsită este aceea de a mări proporţional numărul de mandate de parlamentar stabilit iniţial, pe care să intre şi candidaţi de pe locurile doi, trei etc. Totul ar fi în regulă, însă, pe de-o parte, nu ştiu dacă în proiectul adoptat de Guvernul Tăriceanu există o astfel de prevedere, iar pe de alta, chiar şi dacă ar exista, ar însemna, în cazul nostru, că numărul lor ar trebui crescut de 5 (cinci) ori, astfel încât ceea ce însemna iniţial 100% (să zicem 200 de locuri), să devină doar 20%, ajungându-se aşadar la... 1000 de locuri. Foarte, foarte bizar!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca nu ai inteles tu sistemul pro democratia. Doar jumatate din locurile din parlament se obtin direct, celelalte fiind redistribuite intre partide in functie de ponderea lor la scara intregii tari. Asa se pot echilibra lucrurile.

Anonim spunea...

@ robert s
Nu e deloc imposibil să nu fi înţeles eu corect. Asta e, mi se mai întâmplă. Însă chiar şi fiind cum spui tu (şi, îmi amintesc, ai dreptate în privinţa lui “fifty-fifty”), în exemplul pe care l-am dat, când absolut toţi candidaţii unui partid ar câştiga în colegii, înseamnă că el ar obţine 50% din mandate cu doar 20% din voturi. Iar dacă din celelalte 50% nu ar mai primi nimic, ar însemna, cum am zis, că nişte învingători ar fi privaţi de locurile lor, în favoarea unora de pe locurile doi şi trei.