Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

joi, 28 ianuarie 2010

PIRAŢII DIN TVR

Ce-mi place mie la filmele difuzate pe TVR – 1, 2, 3, Cultural… nu contează – e că-mi aduc aminte de tinereţe. Nu atât fiincă sunt vechi, cât pentru că subtitrările lor par a fi făcute de aceiaşi “mutunache”, “dora14”, “vasilix” etc. care traduceau DivX-urile şi CD-urile piratate de prin anii ‘90, pe care – trebuie să mărturisesc, în speranţa că faptele s-au prescris – le vedeam şi eu din când în când pe la prieteni.

Nimic nu lipseşte: greşeli gramaticale şi de ortografie (cu o menţiune specială pentru… TVR Cultural, unde chestiuni mărunte, precum deosebirile dintre “s-au” şi “sau”, “ne-am” şi “neam”, ori acordul dintre subiect şi predicat nu frământă pe nimeni), litere mâncate, altele în plus, dialoguri decalate, nenumărate replici sărite complet sau înlocuite cu unele care par din alt film, ca să nu mai spun de traduceri complet idioate ale unor cuvinte sau expresii din engleză a căror interpretare corectă o ştie astăzi orice preşcolar. Singura diferenţă majoră e că în timp ce furăciunile de odinioară erau gratis, pentru TVR plătim abonament!

4 comentarii:

Mache spunea...

Vorba demnitarului : good point.

Ingridd spunea...

Vremuri grele "azi": coruptie, nesimtire, foamete. E de mirare ca unii "inghit" la litere, cuvinte, etaleaza "limbi impleticite" cand apar pe sticla, si tot "flamanzi" raman si cu sete de promovare a prostiei fara limite?
Ce sa facem daca "nu ne-am nascut in locul potrivit". Asa-mi striga cineva"deuna zi" intr-o cantare, din televizor ...:)))

"pi-es": nu sunt experta la scris si nici la "dat comment-uri". placerea consta in citit "vorbe"

e-Xtrema spunea...

@Ingridd
N-am auzit-o, dar cred că sunt de acord cu cântarea aia…

Ingridd spunea...

uite ca, mi-ai dat un impluls/ curiozitate si am gasit melodia "cu pricina" :

http://www.youtube.com/watch?v=Iw4M5oHJkaA

e minunata :)))...