Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

vineri, 18 aprilie 2008

O ŢARĂ DE POVEŞTI

După ce s-a declarat îngrijorat de preţurile vehiculate pe piaţa imobiliară, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ajuns la strania concluzie că singurii care pot furniza date reale despre tranzacţii sunt notarii publici. Poate s-or mai fi schimbat lucrurile între timp, dar eu unul trăiam cu convingerea că tocmai la notariate sumele declarate n-au nicio legătură cu realitatea, fiind mult mai mici, pentru a se fenta comisioanele şi taxele.

Ca şi cum n-ar fi destul că românii, deşi au, pe hârtie, printre cele mai mici salarii din Europa, sunt campioni la achiziţiile de autoturisme noi, inclusiv de lux, şi asigură profituri fabuloase supermarketurilor şi companiilor care prin ţările de origine nu strălucesc, se va constata acum cu naivă satisfacţie că îşi pot cumpăra, oficial, şi cele mai ieftine case şi terenuri, un apartament de 100.000 de euro părând că a ajuns peste noapte numai la vreo 30.000!

Îmi amintesc cum, după ce BNR a început să anunţe cursurile monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul, mult timp s-a străduit să explice că nu este vorba de fapt despre un curs “oficial” al leului, ci doar despre nu ştiu ce medie, stabilită aşa, orientativ, cam de florile mărului. Bineînţeles că nimeni n-a dat... doi bani pe asemenea abureli, şi valorile comunicate de BNR sunt şi astăzi folosite de toată lumea în tranzacţii şi pentru fixarea preţurilor. Am impresia că ceva similar se urmăreşte şi acum: stabilirea unui soi de mercurial – complet nerealist – în domeniul imobiliar, care va sfârşi totuşi prin a influenţa decisiv piaţa.

Niciun comentariu: