OPTIMISM ÎN SINISTRA EPOCĂ TRUMPUTIN
Având în vedere că sunt deja câteva săptă... luni bune de când (ex?)pamfletarul meu de bătaie preferat de la Antena 3 se ceartă, practic, de unul singur, sau cu o umbră imaginară a lui, invizibilă pentru telespectatori, pretinzând că există (încă) mulțimi întregi de oameni care cred și susțin cu tărie că venirea lui Trump la Casa Albă nu va schimba practic nimic în America și în lume, în condițiile în care eu, unul, n-am văzut până acum, nici la televizor, nici în viața de zi cu zi, vreun astfel de personaj într-atât de naiv și rupt de realitate, ci doar cetățeni convinși, dimpotrivă, că lucrurile se vor schimba radical, doar că, în timp ce unii sunt îngrijorați spre terifiați de asta, alții, cu mai puține țigle pe casă și neuroni funcționali în creier, zburdă de bucurie, fie din imbecilitate pură, fie având anumite interese personale sau de grup, am să fac eu pe scepticul sau, după caz, optimistul de serviciu, înfățișând un fel de teorie a, să zicem, cercului, conform căreia, deși am și eu convingerea că, pe termen scurt, lumea întreagă va fi absolut răvășită, măcar la nivel psihologic, zguduită de tot felul de declarații sforăitoare, unele, poate, însoțite și de gesturi concrete pe măsură, pe termen scurt sau, cel mult, mediu, respectiv, să spunem, câteva luni, poate până la sfârșitul anului, înclin puternic să cred că lucrurile vor începe să revină, cumva, la normal, în principal pentru că se vor vedea efectele dezastruoase ale unor astfel de declarații și, eventual, gesturi/măsuri concrete, iar balonul demenței va începe, ușor-ușor, să se dezumfle.
În această lumină, am să înșir o serie de puncte, înfățișând, poate ușor de-a valma, pe de-o parte niște cauze care vor conduce la această revenire la normal, iar, pe de alta, o serie de semne... prevestitoare ale dezastrului pe cale de a se întâmpla sau care se va fi și întâmplat deja la momentul acela (respectiv pe termen foarte scurt, poate chiar imediat), și care dezastru va sta la baza revenirii:
1. Deși aparent mai puțin probabil, e, totuși, posibil ca Donald Trump însuși, artizanul acestei revoluții a prostului gust și răului simț, să realizeze, mai curând decât ne-am teme, că e pe cale să lase o moștenire catastrofală, o imagine de personaj sinistru, intrat în galeria marilor proscriși ai istoriei universale, de teapa unor Hitler, Stalin, Ceaușescu și așa mai departe, târând odată cu el și SUA într-un cotlon întunecat al ei, în condițiile în care și-așa rezervele mondiale de simpatie pentru această țară sunt destul de secătuite și concentrate în doar câteva zone geografice, printre care și Europa aceasta pe care momentan se străduiește din răsputeri să și-o antagonizeze.
2. Nu cred să treacă mai mult de câteva, puține, luni până când între protagoniștii de la Casa Albă de nebuni să apară disensiuni dintre cele mai violente și... pitorești, în principiu tot pe măsură ce Trump va înțelege, de pildă, ce figură de păcălici oferă lumii întregi atunci când, în și din Biroul (lui?) Oval, bufonul președintelui (că deocamdată nu s-a proclamat rege), Elon Musk, face tot felul de giumbușlucuri și declarații, care mai de care mai aberante.
3. În relația cu Rusia, mă aștept, de asemenea, să apară, încă și mai rapid, tensiuni, mergând până la epitete dintre cele mai grotești adresate de președintele american celui rus, atunci când va înțelege că nici acesta din urmă nu e dispus să-i înghită pe nemestecate fanteziile sexual-pacifiste sau pacificatoare.
4. Popularitatea lui Trump în America (în lume nici nu mai vorbesc!) va atinge în timp record cote îngrijorător spre fără precedent de scăzute, ceea ce de asemenea va zgândări orgoliul lui exacerbat, așa că se va strădui să remedieze situația.
5. Consecințele economice nefaste ale politicilor sale „protecționiste” nu vor întârzia nici ele să apară, inclusiv sau mai ales în America, cu inflație, șomaj etc., astfel încât vom asista la tot felul de „ajustări”, „reveniri”, „răzgândiri”, „îndulciri” și așa mai departe ale măsurilor lui sforăitoare, de genul impunerii a tot felul de taxe comerciale astronomice abracadabrante.
6. Deși nu sunt foarte optimist în sensul ăsta, n-ar fi exclus ca electoratul european, agasat de aceste dovezi de aroganță și mărginire, să strângă rândurile în jurul curentelor „progresiste”, recte antitrumpiste și, pe moment, antiamericane, astfel încât cele extremiste, „suveraniste” și așa mai departe să sufere înfrângeri severe la alegerile care bat la ușă în mai multe țări.
7. Pe de altă parte, dacă vor triumfa tot felul de „suveraniști” prin Germania, Franța, Polonia, România... efectul va fi și el unul de bumerang la adresa administrației americane, care-i susține dezgustător de fățiș, deoarece fiecare nebun e nebun în felul lui, astfel încât niciodată o gașcă de dilii nu va putea să conlucreze cu succes, mai ales când principalul simptom e suveranismul, cu tot felul de pretenții de supremație (politică, economică, eventual rasială...), teritoriale etc., care vor duce la ciocniri, poate chiar armate, între state.
8. Desigur că „Doamne ferește!”, însă câtă vreme lucrurile continuă să meargă în direcția rea, mai cu seamă, de pildă, în tentativa de a transforma Gaza într-o înfloritoare stațiune balneoclimaterică și alte fantezii în regiune, nu m-ar mira să asistăm și la evenimente nefericite pe teritoriul SUA, gen atentate teroriste.
ACTUALIZARE, 19 februarie 2025: Nu mă așteptam ca punctul 3 să se adeverească, pe undeva, într-atât de rapid în privința tensiunilor și, mai ales, epitetelor adresate de președintele american, dar, recunosc, nici ca ele să-i fie adresate... lui Zelenski, nu lui Putin.
De asemenea, deși la punctul 2 glumeam, pur și simplu, vorbind despre o eventuală autoproclamare a lui Trump drept rege, văd că ipoteza capătă și un contur mai serios, având în vedere niște declarații ale sale care i-au făcut pe cei de la publicația The Independent să publice și o fotografie corespunzătoare.
În fine, aștept chiar mai curând decât anticipam primele sondaje privitoare la popularitatea în picaj a lui Trump, pentru că efectiv nu pot să cred că toate manevrele lui din zilele astea, când, de pildă, îl consideră dictator pe Zelenski și partener democrat egal pe Putin (nici că se putea o dovadă mai limpede că lumea s-a întors, aproape la propriu, cu susul în jos!), nu vor avea un impact major inclusiv asupra alegătorilor săi, care sunt sigur că altceva înțelegeau printr-o pace instaurată de noul președinte, nu o predare a Ucrainei, dimpreună cu mai știu eu ce alte țări, Rusiei.