Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

joi, 8 martie 2012

0-4 (PARTEA A DOUA: RETURUL)

Marea mea supărare după meciul de marţi seară din Liga Campionilor nu e că Arsenal a ieşit din cursa pentru ultimul trofeu la care mai putea spera anul acesta, fiindcă după 0-4 în tur cu Milan eram resemnat şi absolut liniştit, dar ar fi putut măcar s-o facă naibii într-un mod mai puţin dramatic, fără să conducă la pauză cu 3-0, iar în repriza a doua să se stingă şi să dea senzaţia că joacă la conservarea rezultatului, de parcă în tur fusese doar 0-2!

Probabil că pentru un (tele)spectator neutru Arsenal e una din cele mai frumoase şi mai spectaculoase echipe ale momentului în fotbalul european, poate singura pentru care un scor de 4-0, fie în favoarea ei, fie în a adversarilor, nu reprezintă mare lucru, putând fi răsturnat, şi într-un sens şi în celălalt, uneori chiar şi pe parcursul unei jumătăţi de repriză, cum s-a întâmplat anul trecut la Newcastle, când gazdele au revenit de la 0-4 la 4-4. Pentru un fan ca mine însă, e un coşmar.

Nu mai departe de acum o săptămână şi jumătate, în Premier League, după ce la 0-2 acasă cu Tottenham, prin minutul 40, mă împăcasem cu gândul unei noi înfrângeri, eventual la scor, şi mă pregăteam să mă apuc de alte îndeletniciri, emoţiile mele au început să crească progresiv, la pauză fiind deja 2-2, şi au atins apogeul la 5-2 pentru Arsenal, în minutul 68, adică exact acelaşi din care pornise cursa de urmărire a lui Newcastle. De data aceasta, aproape miraculos, nu s-a mai întâmplat aşa, rămânând 5-2 până la final.

În etapa următoare, mai nimic dramatic: de la 1-0 pentru Liverpool, care a ratat, pe lângă un penalty, alte vreo sută de ocazii uriaşe – apărarea tunarilor evoluând penibil ca întotdeauna – meciul s-a încheiat firesc, cu 2-1 pentru Arsenal, golul victoriei fiind marcat în prelungiri de acelaşi unic Van Persie care-l dăduse şi pe cel al egalării.

Ce voiam de fapt să scriu încă de la meciul cu Tottenham, dar m-am luat cu altele, e că, în condiţiile în care încă de-atunci era clar că nici anul acesta echipa nu va pupa vreun trofeu, iar un eventual loc de Liga Campionilor, pentru care să alerge, chinuitor pentru fani, tot restul sezonului, mi se pare oricum o mult prea palidă consolare, ca român sadea ce sunt am ajuns să-mi doresc un final de campionat catastrofal, cu cât mai multe înfrângeri ruşinoase, la scoruri astronomice, inclusiv în faţa unor echipe din coada clasamentului, fiindcă numai aşa poate se vor mişca în sfârşit lucrurile, în sensul unei demisii/demiteri a – cum am mai spus-o – foarte simpaticului, dar deja prea eternului Arsène Wenger, care din păcate nu e nici pe departe Sir Alex Ferguson de la Manchester United şi cu care mi se pare evident că nu se va mai ieşi vreodată din tipul acesta de mediocritate în care s-a intrat, cu câte o jumătate de sezon (indiferent dacă prima, ca anul trecut, sau a doua, ca acum) dătătoare de speranţe şi alta profund dezamăgitoare. Or, rezultatele bune din ultima vreme nu fac decât să-i consolideze artificial poziţia.

Spre deosebire de înţelepciunea populară fotbalistică românească ce spune că e de preferat o înfrângere cu 5-0 decât cinci înfrângeri cu 1-0, eu aş spune că în momentul ăsta prefer pentru Arsenal cinci înfrângeri cu 1-0 decât o victorie cu… 5-2, fie şi în faţa lui Tottenham. Să se spargă odată buba!

6 comentarii:

Bogdan.Cretu spunea...

Situatia de la Arsenal e mult mai complicata decat o arata meciul de aseara care, dupa parerea mea, a fost unul dintre cele mai bune din sezonul asta. Insa pe mine ma bucura eliminarea din CL pentru ca va trage un semnal de alarma. La fel, ma bucura ca nu mai joaca echipa nici in FA cup. Era nevoie de o astfel de prestatie pentru ca la vara "sefii" sa se gandeasca ca e importanta investirea unor bani in echipa si nu doar o achitare stadionului. Din punctul meu de vedere Arsenal nu ar trebui sa prinda nici CL, insa gandul ca Spurs ar putea fi peste noi nu prea imi da pace.

e-Xtrema spunea...

@ Bogdan.Cretu
Absolut de acord cu tine în toate punctele! Nu-mi dau seama însă cât de capabili sunt “şefii” de investiţii în echipă. Financiar şi nu numai…

Bogdan.Cretu spunea...

Vizavi de comparatia cu revenirea lui Newcastle de sezonul trecut (care apropo a fost de ziua mea si mi-a oferit un cadou foarte "placut"), Arsenal in meciul cu Milan nu a avut un Barton care sa joace rolul de figurant si nici un "fluieras" favorabil (domnu` slovac de la centru a cam ciopartit jocul si a cam dat multe lovituri libere pentru italieni). Iar italienii au avut un Van Bommel in zi foarte buna, ceea ce lui Arsenal i-a lipsit in meciul contra cotofenelor.

Acuma despre sefi si bani, parerea mea e ca Gazidis asta ar trebui sa fie mai multe de partea lui Wenger si mai putin de partea lui Stanica Kreonke. Desi m-am bucurat ca "Tacutul" Stanica (sper sa nu fie la fel de parvenit ca Stanica Ratiu) a acaparat pachetul majoritar, acum ma gandes ca Usmanov ar fi bagat mai multi bani in echipa. Cred si acum ca prezenta lui Dein (principalul aliat al lui Wenger) echivala cu prezenta lui Vieira, Henry, Campbell si Ljumberg in prima echipa, iar plecarea lui a fost click-ul care a dus la declinul fulminant al lui Arsenal. Mai e si stadionul care trebuie platit si politica asta a clubul de a face profit. Eu cred ca auto-sustinerea financiara este indeajuns (dintre marile echipe doar bayern mai reuseste asta) si mai multi bani ar trebui virati la capitolul masa salariala si buget de achizitii.

Sper ca la vara sa se tina sefii de cuvant si sa modifice parametrii financiar ai clubului, ceea ce i-ar permite lui Wenger sa se desfasoare cum trebuie. Multi il compara pe alsacian cu SAF, insa mi se pare o greseala. Scotianul a obtinut mereu de la board-ul lui united ce a vrut (financiar vorbind) pe cand lui Arsene i s-a impus sa faca performante cu bani putin. Si omul a facut.

e-Xtrema spunea...

@Bogdan.Cretu
Recunosc că eşti mult mai la curent cu detaliile… tehnice de la club(uri), aşa că oricum n-aş îndrăzni să te contrazic. Ce spui tu însă mi se pare corect.

Cât despre Wenger, sincer îmi pare rău de el, pentru că, în ciuda faptului că e francez, mi-e tare simpatic şi am spus-o de fiecare dată. Rămân însă la părerea că e nevoie de un şoc la echipă. Sau, într-adevăr, de foarte mulţi bani băgaţi în jucători de mare valoare, fiindcă n-ar fi totuşi exclus ca, rămânând chiar şi cu lotul actual (adică fără să mai şi piardă jucători!), un alt antrenor să obţină rezultate şi mai proaste!

Bogdan.Cretu spunea...

Facand un spirit de gluma cu caracter comic, tind sa cred ca e nevoie de u moment de genul Vieira dandu-i cu mataranga peste fata lui Anelka.

Clar ca trebuie investiti bani in echipa si, desi nu cred ca se va intampla, readus Dein la echipa. omul pe langa faptul ca are o influenta extraodinara, colaboreaza e minune cu Wenger. Gazidis pare a fi pus mai mult pentru a supraveghea realizarea profitului si nu a performantelor sportive.

e-Xtrema spunea...

@Bogdan.Cretu
Cum însă, “ajutată” de evoluţiile din ultima vreme ale lui Tottenham, Arsenal încă poate termina pe un “merituos” loc trei, s-ar putea să nu se întâmple nimic din toate astea…