UN FLEAC, NE-AM IMUNIZAT
Câteva chestii chiar mai tâmpite decât autoinfectarea lui Cataramă (sau, în fine, pe-aproape):
81. Nu ştiu cum e la noi cu „zonele metropolitane”, că nu sunt prea bine definite, dar ştiu că eu ca să ajung din Colentina în Băneasa pe drumul cel mai scurt şi mai liber, pretabil la o „distanţare socială” adecvată, trec prin oraşul (?) Voluntari. Şi tot aşa, mi-e mai la-ndemână să ies cu bicicleta printr-o comună suburbană, aflată la doi paşi, decât să mă plimb prin cartier (şi cu atât mai puţin prin centru), unde traficul e de zece ori mai aglomerat. Prin urmare, chiar mi s-ar părea una dintre cele mai mari imbecilităţi făcute de un guvern şi-aşa renumit pentru asta dacă n-ar găsi o soluţie să nu fiu nevoit să mai consum un top de hârtie (nu m-am riscat decât de vreo două ori să-mi pun declaraţia doar pe telefon, ca să mi-l manevreze/infecteze cine ştie ce tab-major sau să-mi dea una din amenzile alea abuzive, că n-o am în format fizic) ca să completez vreun astfel de document. Asta ca să nu mai spun de cealaltă idee creaţă, vehiculată de ministrul Sănătăţii, ca declaraţia să fie verbală, dar însoţită de un vraf de alte documente care să ateste că mergem unde pretindem, cum ar fi actele de proprietate ale bunicii de la țară (de-alea cu moşteniri şi succesiuni pe şapte generaţii, de nu le descifrează nici notarii, d-apăi tab-majorii!) sau, mai ştii, în cazul meu de mai sus, bonul de la Carrefour-Băneasa (deşi aş avea probleme la dus, de genul celor întâmpinate de unii amendaţi pentru că – vezi Doamne – nu aveau sacoşele pline de cumpărături deşi bifaseră că acolo merg, organul socotind, însă, cu ambii lui neuroni încinşi la maximum, că de-acolo se întorceau!)
82. Am văzut în ultimele două-trei zile un fel de întrecere socialisto-populistă între politicienii de toate culorile politice, care declarau cu emfază că, la urma urmelor, nu e aşa mare nenorocire dacă „starea de alertă” nu va fi definită la timp, vineri, când ieşim din cea „de urgenţă”, deoarece poporul român e civilizat şi responsabil şi aşa mai departe, astfel încât poate sta trei zile cuminte şi disciplinat, păstrând „distanța socială” şi măştile pe figură, chiar şi fără acte normative constrângătoare. Ce n-am înţeles eu în treaba asta cu iz schizoid e de ce dacă poate să stea liniştit şi disciplinat trei zile – de weekend, şi primele de libertate după două luni de confinare (am promis că adopt termenul, echivalent oarecum cu „izolare” şi „carantinare”)! – mai e nevoie de lege… începând de luni. S-au făcut aprofundate studii sociologice conform cărora limita maximă de comportament civilizat al românilor e de trei zile.
83. Apropo de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru (dar şi de schizoidie), l-am văzut declarând, în repetate rânduri, că studiul de seroprevalență preconizat a începe la sfârşitul acestei luni (cel pe care voia Streinu-Cercel să-l facă de prin martie) ne va spune care e proporţia românilor care au trecut prin boală şi, teoretic, s-au imunizat, asta pentru a şti la ce să ne aşteptăm cu ocazia celui de-al doilea val al epidemiei. Cititorul meu fidel ştie că teoria conform căreia virusul circulă, inclusiv la noi, de (mult) mai multă vreme decât ar demonstra-o primele cazuri oficiale, astfel încât „vârful pandemiei” s-a petrecut cine ştie când, independent de cifrele autorităţilor, este favorita mea, însă paradoxul e că – domnul ministru părând şi el, din câte i-am descifrat pe chip, plin de speranță că respectivul studiu va avea rezultate liniştitoare – dacă într-adevăr un mare procent dintre români au fost infectaţi şi s-au vindecat (asimptomatici sau cu simptome uşoare pe timpul bolii, astfel încât n-au necesitat spitalizare şi luarea în evidenţe), ar rezulta că autorităţile nu doar că nu şi-au făcut bine treaba, permiţând răspândirea COVID-19 în comunitate la cote astronomice (de pildă, fiindcă i-au pierdut din vedere pe mulţi diasporeni, necarantinându-i, sau pentru că n-au testat destul, sau fiindcă n-au luat măsuri de izolare şi mai ferme, gen oprirea transportului public şi închiderea magazinelor de… bricolaj), dar ne-au mai şi ţinut degeaba în case. De aceea sunt sceptic nu faţă de rezultatele studiului, ci despre ce ni se va comunica nouă.
84. Dacă în legătură cu frizeriile, saloanele de înfrumuseţare şi, mai ales, cabinetele stomatologice lucrurile sunt mai mult decât evidente, mă prăpădesc de râs când văd preocuparea unora (dintre jurnalişti, în primul rând) pentru redeschiderea teraselor (cu muzeele s-a rezolvat). Una-două: „dar terasele când se deschid?; „de ce nu redeschideţi terasele?!”; „cu ce e mai periculoasă deschiderea teraselor decât a supermarketurilor sau a metroului?” etc. Ei bine – dincolo de un eventual aspect simbolic, în sensul că un astfel de gest ar reprezenta dovada neîndoielnică a încheierii definitive a pandemiei şi a temerilor noastre – din punctul meu de vedere este exact ca şi cum o astfel de problemă chipurile crucială pentru „revenirea la normal” şi „repornirea economiei” ar fi legată de… magazinele de pălării: „Daʼ magazinele de pălării… magazinele de pălării de ce nu le deschideţi, domnilor, odată?! Cât să mai răbdăm?!”.
85. În mintea lui, cu siguranţă Cosmin Prelipceanu este un deontolog desăvârşit, iar Digi24 este – aşa cum, de altfel, pretind şi unii dintre cunoscuţii mei! – cel mai obiectiv post de televiziune din peisajul media românesc. Aşa, de pildă, ieri, pentru a dezbate subiectul votării, de către Senat, a proiectului de lege al guvernului privitor la declararea stării de alertă, jurnalistul a invitat, cât se poate de profesionist (după standardele din Congo), un singur senator, şi acela de la PNL (deşi mă gândesc că i-ar fi fost chiar mai uşor să găsescă şi unul de la Opoziţie, de vreme ce aceştia sunt… majoritari). Ei bine, după ce invitatul (de fapt o invitată, prin telefon) s-a văicărit de mama focului, pretinzând că proiectul de lege a fost pur şi simplu „căsăpit”, domnul Prelipceanu, pentru a asigura echilibrul cerut de normele deontologice şi, în principiu, de CNA, a vrut să afle şi părerea Opoziţiei, astfel încât… a întrebat-o tot pe doamna senatoare PNL: „Dar Opoziţia cum şi-a argumentat această atitudine?”. Magnific! După care, desigur, de obicei urmează invitarea unor analişti „independenţi”, gen Cristian Pîrvulescu sau Florin Negruţiu, pupincurişti (băsişti) recunoscuţi, doar că de data asta eu n-am mai răbdat şi am comutat pe Antena 3, ca să-mi otrăvesc acolo zilele cu alde Virgil Guran, Cezar Preda, Tănase Stamule, Theodor Stolojan, Dan Vîlceanu, Tinel Gheorghe şi alţi pedelişti siniştri, nelipsiţi de la orice asemenea dezbatere, chiar şi dacă sunt înconjuraţi de adversari politici sau din rândul analiştilor la fel de „independenţi”, doar că de ceilalţi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu