Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

miercuri, 22 aprilie 2020

„DR. ADRIAN MARINESCU: 2 MILIOANE DE ROMÂNI AU AVUT DEJA COVID-19”

… 68. Studiu de caz (de prezentat la o facultate de jurnalistică, la capitolul „Aşa NU!”):

Emisiunea (transmisă online, pe site-ul Mediafax) „Marius Tucă Show”. Invitat: doctorul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balş. Întrebare (altminteri inspirată, venită probabil prin SMS, de la un telespectator): „În ce procent credeţi că a fost infectată populaţia din România şi, deci, într-o anumită măsură, imunizată?” Răspuns: „…La nivelul populaţiei, 1 din 10 probabil că a trecut printr-o formă de COVID-19”. Întrebare: „…” (ceva lipsit de relevanţă).

Sigur, domnul Marius Tucă-Show se prea poate să nu fie tocmai un bun aritmetician (că de MATEMATICian nici nu poate fi vorba), dar 1 din 10, respectiv 10%, dintr-o populaţie de 20 de milioane, înseamnă 2 milioane de cetăţeni, care, aşadar, conform unui reputat doctor, plimbat ca megaexpert între toate posturile de televiziune, au trecut prin boală, cum se spune. Asta în condiţiile în care cifrele oficiale arată că, la ora actuală, sunt infectaţi mai puţin de… 10 MII de români.

În acest moment al interviului, un jurnalist adevărat (spre deosebire de domnul Marius Tucă-Show), ca să procedeze şi perfect deontologic, ar fi insistat, remarcând exact cele de mai sus, şi anume că e vorba de 2 MILIOANE de oameni, ceea ce poate l-ar fi făcut pe domnul Marinescu – foarte probabil nici el cine ştie ce aritmetician – să dea uşor înapoi, speriat de proporţiile cifrei brute, şi să spună ba că nu mai suntem chiar 20 de milioane, ci doar vreo 18 sau – pe statisticile de la alegeri – chiar 15, ba că nu a luat în calcul şi copiii sau bătrânii (?!), astfel încât ar fi rămas, să zicem, „doar” vreun milion, cifră oricum impresionantă şi demnă de orice titlu („Dr. Adrian Marinescu: 1 milion de români au avut deja COVID-19!”) care să facă apoi înconjurul ziarelor și televiziunilor, spre deosebire de banalul „Dr. Marinescu: Vârful epidemiei în România este foarte aproape”, sub care a fost livrat interviul pe Mediafax.

Tot un (alt) jurnalist adevărat (spre deosebire de domnul Marius Tucă-Show), dar poate mai puţin ataşat normelor deontologice, ar fi mers pe burtă şi nu ar fi insistat, tocmai pentru a nu se alege cu o semiretractare, titrând direct (așa cum fac eu, asumându-mi rolul negativ): „Dr. Adrian Marinescu: 2 milioane de români au avut deja COVID-19”, titlu rămas şi în cazul anterior, cu condiția ca domnul doctor să fi conştientizat de la bun început ce a spus şi să n-o dea la întors.

69. Se prea poate ca aseară, când a socotit numărul infectaţilor din ultimele 24 de ore… exact cum o făcusem şi eu dimineaţa, când văzusem ştirea că 301 au fost depistaţi doar într-un ceva centru de afecțiuni psihice din Suceava, gândindu-mă că la raportarea oficială de la ora 13.00 vom avea parte de o cifră record, chiar şi dacă din restul ţării ar fi venit numai în jur de 200 (una din valorile mititele din ultimele zile), doar că totalul general a fost până la urmă de 306 („dintre care 301 doar dintr-un singur focar!”), ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru (căruia îi aparţine şi citatul anterior), să fi fost prea obosit ca să mai realizeze ce vorbeşte, aşa cum ne explică întruna liberalii că e şi firesc, la câte au de rezolvat bieţii miniştri (încât ai crede că fiecare din ei se ocupă personal de absolut toate problemele ţării, deci inclusiv de cele din sferele de activitate ale celorlalţi, şi de parcă n-ar avea fiecare câte o armată de consilieri, secretari de stat, directori etc.), de unde şi bâlbele permanente, răzgândelile, retractările, cele nouă ordonanţe (militare?!) care de fapt o tot corectează pe prima ş.a.m.d.

De altfel, verificând (aşadar eu!) cifrele pe judeţe, furnizate zilnic de cei de la GCS, m-am convins că domnia sa spune prostii, la Suceava, de pildă, fiind raportate doar vreo sută şi ceva de noi cazuri (nicidecum măcar 301), încât cei de la centrul cu pricina poate vor apărea în statistici astăzi, sau vor fi eşalonaţi cine ştie cum, în funcţie de interesele guvernanţilor (am mai vorbit despre tipul acesta de manipulare a datelor cu infectaţi şi decedaţi), dar socotind (fie şi pe degete, cum putea face Marius Tucă-Show) după balivernele îndrugate de domnul Tătaru, s-ar fi putut crede că epidemia în România s-a terminat deja, dacă din cele peste 3000 de teste efectuate ieri (şi-aşa mai puţine decât în zilele precedente, când au ajuns spre 5000), în tot restul ţării au fost depistate doar... 5 (cinci) cazuri de noi infectaţi cu coronavirus. Nu ne-ar mai fi rămas decât să păstrăm carantina la Suceava şi să ieşim naibii din izolare, fiindcă mai puţin de 5 cazuri pe zi nu cred să avem vreodată în următorii doi ani, cum ne tot sperie specialiştii.

70. Aşadar, spre satisfacţia unei jurnaliste isterice şi proaste de la România TV, care zilele trecute îşi exprima în mod obsesiv nedumerirea în legătură cu faptul că poliţiştii nu fac uz de armă în confruntările cu cetăţenii recalcitranţi (chiar dacă, de pildă, niciunul dintre „oamenii legii” nu fusese măcar rănit), am avut parte, azi-dimineaţă, şi de prima victimă răpusă de un glonţ de pistol Carpaţi 7,65, nu de COVID-19 (cel puţin până la efectuarea post-mortem a testului!). Fireşte, ea nu este un rom dintr-un clan, ieşit cu toată şatra la atac în cartierul Rahova sau într-un sat de cine știe unde, ci un bărbat dintr-un bloc din sectorul 1, împuşcat, cică, în picior, şi… decedat la spital.

Niciun comentariu: