Nu e linişte pe uliţa liberalilor!
După un Congres Extraordinar menit să limpezească apele în partid, acestea par cel puţin la fel de tulburi ca şi până acum. Victoria câtorva reprezentanţi ai aripii radicale, precum Ludovic Orban, Crin Antonescu sau Norica Nicolai, în defavoarea apropiaţilor domnului Tăriceanu, în frunte cu Bogdan Olteanu şi Radu Stroe constituie premisa unor noi frământări. Domnul Stroe şi‑a anunţat deja demisia din funcţia de secretar general al Guvernului, în timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi actualul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, sunt hotărâţi să se prezinte în faţa noului Birou Politic rezultat din alegeri pentru a cere reconfirmarea în demnităţile deţinute, ceea ce, chiar dacă nu va produce surprize majore, constituie un semn evident al îngrijorării respectivilor vizavi de soliditatea propriilor scaune. În acelaşi timp, un personaj aflat zilele acestea în miezul scandalului din jurul preconizatei tranzacţionări a castelului Bran, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a reuşit să se strecoare şi el în forul de conducere al PNL, pe când un liberal altminteri foarte vocal, invitat cvasipermanent al emisiunilor de televiziune, Paul Păcuraru, a rămas “fără coledzi”. La toate acestea, se adaugă şi atitudinea “împăciuitoare” a proaspătului vicepreşedinte pe probleme internaţionale, Adrian Cioroianu, care s‑a trezit vorbind iarăşi despre o apropiere de platformiştii ce, în viziunea domniei sale, ar trebui să se îndrepte către o fuziune cu partidul‑mamă din care abia s‑au desprins!
Dar bomboana de pe colivă este, desigur, afacerea în plină desfăşurare a bileţelului pe care premierul Tăriceanu i l‑ar fi trimis sau nu preşedintelui Băsescu. În sine, toată această poveste reprezintă o grea lovitură de imagine dată PNL. Indiferent dacă răvaşul va apărea sau nu în cele din urmă, indiferent de conţinutul său în cazul în care se va dovedi că, aşa cum ne lăsa a înţelege domnul Băsescu, “ceva‑ceva există”, răul a fost deja făcut. De câteva zile, toţi ”întelepţii” presei şi ai politicii autohtone încearcă să pescuiască piatra aruncată de... extravaganta doamnă Udrea, pe principiul “calomniază, calomniază, că ceva tot o rămâne”. Mă tem că dacă lucrurile continuă în aceeaşi manieră, se va ajunge în punctul în care conţinutul unui asemenea mesaj nici nu va mai conta. Va fi suficient să ni se fluture prin faţa ochilor orice fel de fiţuică purtând semnătura premierului, cu atât mai mult una care să conţină vreo referire la Rompetrol sau la numele de Patriciu, pentru ca soarta şefului Executivului şi implicit a partidului pe care îl conduce să fie pecetluită. Nu va mai conta nici măcar dacă – precum în ştirea de la Radio Erevan cu motocicleta oferită lui Ivan, care de fapt nu era motocicletă, ci bicicletă şi nu i se dăduse, ci i se luase – Tăriceanu i‑ar fi cerut preşedintelui să NU intervină în proces. E limpede că unui partid al cărui preşedinte abia reales, şi încă în urma unui Congres Extraordinar, ar fi târât într‑un scandal, oricât de nebulos, de trafic de influenţă, de amestec în treburile Justiţiei sau ceva de felul acesta, numai bine nu‑i poate fi!
Un comentariu:
se pare ca jocul la asteptare al liberalilor poate sa aibe sanse de castig. Declaratiile din ultimile zile privin atitudinea fata de intentia PSD de a declansa procedura de suspendare a presedintelui au menire sa-l puna in garda pe Traian Basescu. o (putin0 probabila sustinere a proceduri sde suspendare il va pune pe Basescu in situatia de a se gandi de doua ori inainte de a se comporta in relatia cu Tariceanu la granita dintre constitutional si necomstitutional. Libralii joaca , deocamdata, inteligent.
Trimiteți un comentariu