Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

luni, 26 februarie 2007

Nu trageţi în Parlament!

Aproape că nu există discuţie pe tema actualei situaţii politice din România în care să nu apară cel puţin câteva referiri la “grupurile de interese economice”, adesea pigmentate cu termeni precum “oligarhie”, “corupţie” sau chiar “mafie”. Dar intervenţia cea mai nocivă şi care, din punctul meu de vedere, a avut menirea de a crea o confuzie îngrijorătoare, a fost aceea în care preşedintele Traian Băsescu a pus la zid, dacă nu întregul Parlament, măcar pe acei senatori şi deputaţi care, în opinia domniei sale, punându-se în slujba unor asemenea grupuri şi înhăitându-se cu “infractorii” din fruntea anumitor companii (în cazul respectiv era vorba de nişte fabrici de bere) au îndrăznit să elaboreze un proiect de lege menit să le favorizeze.

Desigur, între timp s-au găsit suficienţi politicieni şi analişti care să-i atragă atenţia că există şi grupuri de interese legitime şi că dacă suntem cu toţii de acord că vrem să mergem pe calea capitalismului, ele nu pot fi nici neglijate şi cu atât mai puţin înfierate cu mânie proletară, de vreme ce stau la însăşi temelia sistemului. Aş încerca însă o abordare a problemei dintr-o perspectivă mai pragmatică.

Parlamentul este acel for în care, cel puţin teoretic, sunt reprezentate interesele absolut tuturor cetăţenilor ţării, cu excepţia celor ce şi-au pierdut dreptul de vot, de pildă în urma unei condamnări penale. Prin urmare, ne place sau nu, un mare industriaş, un “mogul” de presă, sau un “oligarh” precum Dinu Patriciu are exact atâtea drepturi de a i se adresa unui senator sau deputat, trimis din propria-i circumscripţie electorală, căruia să-i ceară ceea ce crede el de cuviinţă, ca şi un şomer care şi-ar dori un loc de muncă, ori un bătrân care ar dori o lege pentru mărirea pensiei.

În acelaşi timp, mi se pare o mare eroare din partea unui preşedinte să blameze un parlamentar, ori un grup de parlamentari, pentru o iniţiativă legislativă, oricât de ciudată ar părea ea. La urma urmelor, înainte de a deveni lege, aceasta trece printr-o mulţime de “filtre”, începând de la comisiile de specialitate, voturile din plenul fiecărei Camere (ce bine că încă avem două!) şi terminând cu promulgarea de către preşedinte însuşi. Dacă este atât de proastă precum se arată la prima vedere, e de sperat că pe undeva se va împotmoli. Dacă nu, şi patru-cinci sute de aleşi o consideră raţională, va deveni act normativ, la fel de bun sau rău, dar cu siguranţă legitim, precum oricare dintre miile de legi din această ţară, de la Codul Rutier, la cel Fiscal, ori Legea Învăţământului. E foarte simplu.

Nu discut acum despre cât de buni, frumoşi, deştepţi sau oneşti sunt parlamentarii români. E vorba de principiu şi de respectarea regulilor unui sistem, care, cum spunea Churchill, n-o fi perfect, însă e deocamdată cel mai bun inventat de omenire. Altminteri, dacă pornim de la premisa că sunt cu toţii o adunătură de ticăloşi cu interese dintre cele mai murdare nu vom ajunge nicăieri, niciodată. Împingând puţin lucrurile spre absurd, până şi pe iniţiatorul unei legi pentru mărirea pensiilor l-am putea suspecta că-şi favorizează cine ştie ce rude în vârstă!

Privite în această lumină, şi mai absurde mi se par atacurile la adresa liberalilor. În fond, la alegerile din 2004, oamenii au votat într-o proporţie suficient de mare în favoarea partidelor de dreapta, încât să propulseze PNL la guvernare. Ca atare, trebuie să acceptăm faptul că electoratul a socotit oportun să se pună în prim-plan, măcar pentru o vreme, tocmai valorile promovate de ei, printre care şi amintita idee a legitimităţii grupurilor de interese.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Negarea parlamentu;ui=dictatura!

Anonim spunea...

Bai nea' extrema ! tot ce spui matale in articolas pute a securist de la un km! toate alea se potrivesc intr-un stat normal nu in Republica Mafiota A Romaniei ! daca intr-o tara se ajunge la fabricare de legi la comanda si se pot plati mite de milioane de eur pentru a castiga de zece ori mai mult,atunci neamul ce traieste ( citeste : supravietuieste !) este deja pierdut . asa ca poti sa raportezi executarea ordinului de intoxicare si daca iti cere un raport poti sa spui ca nu se pot tampi chiar toti romanii ! A! sa nu uit : sunteti o pelagra ,voi ati edificat Romania Mafiota si acum lucrati pentru perpetuare ! Nu va e frica de Dumnezeu nici de oamenii pe care ii inselati ,prostiti,manipulati pentru ca sunteti destepti DAR uitati ca laptele ce v-a alimentat ca sa va creasca creerul asa de bine vine din pamantul,sufletul ROMANESC ! Nu aveti nici urma de constiinta ,nici umanism NIMIC ! astept raspuns

e-Xtrema spunea...

Băi dragă nea Gigi Căpşunaru! Mi-ai scris în încheierea comentariului că aştepţi răspuns şi nu vreau să te dezamăgesc.

Dacă pseudonimul pe care ţi l-ai ales (sau e numele real?!) are vreo legătură cu ocupaţia actuală, înţeleg că te afli la mii şi mii de kilometri depărtare de “Republica Mafiotă a României”, cum cu multă dragoste şi înflăcărat patriotism îţi numeşti plaiurile natale. Probabil de aceea simţul olfactiv (citeşte: mirosul) te-a trădat complet, mai ales că nici nu avea cum să-ţi fie de folos de vreme ce, după cum spui, put a securist numai de la un kilometru! În caz că n-ai prins ideea, pot anexa o hartă.

Dacă ar fi să mă risc şi eu cu o supoziţie (citeşte: bănuială), aş zice că de fel eşti din Gheboşaţii de Jos, şi că de când ai căpătat dreptul constituţional de a-ţi asasina concetăţenii cu votu’ l-ai ştampilat non-stop, şi pe faţă şi în dos, pe Vadim, cu excepţia turului doi din 2004, când, din lipsă de combatant, l-ai fericit cu nepreţuitu-ţi sufragiu (citeşte: tot vot) pe domnul Băsescu, şi-ai rămas cu sechele (vezi DEX). De la o vreme, opţiunile ţi s-au dublat (ceea ce te cam derutează şi te face irascibil) fiindcă la orizont a apărut spectrul unui alt mare bărbat de stat, apostol al luptei cu Mafia şi cu Pandurii Târgu-Jiu (în tur 0-0), Gigi Becali. Am ghicit? Ştiam eu! Şi nici n-a trebuit să-mi pun subalternii la treabă!

Cum spuneam şi în preambul (citeşte: introducere), nu-mi place să-mi dezamăgesc cititorii, nici atât de numeroşi, nici – iată – atât de inteligenţi ca aceia ai Academiei Caţavencu. Din păcate, n-am încotro şi trebuie să-ţi fac o confidenţă: n-am fost securist. Ştiu, te-ai întristat, dar am şi argumente, înscrise destul de limpede în buletin, la capitolul “data naşterii”. Poate-ţi păream mai bătrân, dar asta e numai fiindcă am mai multă şcoală.

Închei prin a spune că mă simt onorat să fac obiectul antipatiei (nu îndrăznesc să sper că e chiar ură) unui personaj cu trăsături de condei şi de personalitate ca ale lu' matale. Spor la cules!

Anonim spunea...

Nu ma pot abtine : N-AI INTELES DUMNEATA NIMIC ! 1.Sunt monarhist pana in maduva oaselor 2.Am fugit(sic!)din Tara in 2000 3.Daca potzi numi institutie parlamentul actual al romaniei chiar ca cineva te plateste pentru a prosti lumea 4.am ceva pregatire in domeniul presei scrise ( adevarat ca m-am cam descalificat datorita neexersarii si ca orice ORGAN(SIC!)nefolosit aplicatia a degenera)toti sunt MAFIOTI daca ma repet : sa profiti de insuficienta intelectual la modul cel mai perfid cu putinta (distrugand si viitorul !)este nu numai condamnabil ci mai si provoaca ura ! Abandonand paragrafele : ar trebui sa fii mai atent cand citesti ! si daca poti , mai profund in analize ! (vacaroiu,vadim,bombonel,tariceanu,patriciu,basescu)TOTZI SUNT NISTE MAFIOTI ( borfasi de drept comun de altfel)care lucreaza impotriva NEAMULUI profitand de oportunitatea istorica oferita de incostientza politica a romanului!Si ca sa ramana foarte clar : sunt monarhist iar sperantza mea cea mai frumoasa este sa apuc sa vad in ROMANIA functionand Legea Lustratziei Permanente ! Cum adica ?? Asta alta data ! Sa auzim numai de bine !

Anonim spunea...

Pardon, am uitat sa semnez replica precedenta gigi capsunaru ! ( si ca sa fii linistit : desigur ca nu ma numesc asa, regret deziluzia provocata lol )