Dictatura nepăsării
Ce nu înţeleg eu cu nici un chip este de ce pentru noi toţi, muritorii de rând, regulile se pot schimba oricând pe mandatul vieţilor noastre, fără ca cineva să protesteze la fel de vehement. Exemplul cel mai recent este acela al noutăţilor aduse de Codul fiscal în privinţa contractelor de leasing. “Regulamentul de joc” s‑a schimbat, brusc, chiar pe durata “partidei” dintre clienţi şi bănci, aşa încât plata impozitului cade acum în sarcina beneficiarului autovehiculului, ceea ce îi creează cel puţin disconfortul pierderii timpului pe la cozile Direcţiilor de Impozite şi Taxe. Dar situaţii similare pot fi găsite cu duiumul.
Revenind acum la organizarea de “referendume”, cum spunea zilele trecute domnul deputat Cristian Boureanu, înhăitat întru siluirea limbii române cu Marian Vanghelie şi ale sale “almanahe”, părerea mea este că orice fel de reglementări care în fond obligă cetăţenii să iasă la vot sunt absurde. Am sperat că după decembrie ‘89 am scăpat o dată pentru totdeauna de blestemul “unanimităţii”. Ne amintim scenele tragi-comice din 2003 când cetăţenii paşnici erau fugăriţi cu urnele mobile pe străzile patriei, prin pieţe, gări şi parcuri, pentru a fi convinşi să‑şi dea cu părerea şi votul în privinţa modificării Constituţiei, cu chiu cu vai, şi poate nu tocmai legal, reuşindu‑se obţinerea unei participări de peste 50% necesară validării scrutinului. Sau situaţiile la fel de bizare când, pentru orice fel de alegeri se ajungea aproape obligatoriu la un al doilea tur, primul neputând fi declarat valabil din cauza absenteismului.
În orice democraţie adevărată, votul este de trei feluri: pentru, contra şi abţinere. Oricine are dreptul să nu aibă vreo părere într‑o privinţă, ori să fie nemulţumit de toate alternativele, fără ca asta să însemne că tocmai aceşti oameni, chiar şi majoritari fiind, ar trebui să dicteze regulile. Or, impunerea unei anumite rate de participare pentru validarea unui scrutin înseamnă practic instaurarea unei absolut nefireşti dictaturi a nehotărâţilor sau, mai rău, a celor dezinteresaţi.