Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

miercuri, 4 aprilie 2007

Din lac în puţ cu bâta-n baltă

M-am înşelat! Ceea ce cu multă naivitate numeam “Guvernul de trei zile” nu doar că a primit votul de învestitură al Parlamentului, dar a făcut-o cu o jenant de largă majoritate. Mai că-ţi vine să crezi că rezultatele au fost falsificate! Poate că dacă victoria celui de-al doilea Cabinet Tăriceanu – poreclit cu fantezie şi inspiraţie în presa de astăzi “Dupliceanu” (Jurnalul Naţional) sau “TăriGeoană” (România liberă) – ar fi fost obţinută la mustaţă, cu numai câteva biluţe peste baremul necesar, ea ar fi fost una cât de cât “plauzibilă”. Aşa însă, nu e decât penibilă, iar problemele de imagine ale liberalilor sunt deja aproape insurmontabile, singura lor şansă fiind ca noul executiv să aibă o prestaţie de cel puţin trei ori mai bună decât a oricăruia de până acum, şi de vreo zece decât aceea la care pare să se aştepte toată lumea judecând după componenţa lui. Lucru din păcate improbabil.

Cum testul alegerilor europarlamentare, ca megasondaj de opinie, a fost amânat cu câteva luni bune, am avut în schimb ocazia să ne convingem o dată pentru totdeauna cât de reală este teama aleşilor noştri care nu au fost dispuşi să rişte a face nici măcar jumătatea de pas mic în direcţia alegerilor anticipate reprezentat de căderea noului guvern, fapt ce ar trebui să le scoată din cap tuturor analiştilor şi politicienilor ideea declanşării unei asemenea proceduri, de-acum în vecii vecilor, câtă vreme Constituţia rămâne în forma actuală. E limpede că frica păzeşte pepenii şi nimeni nu e dispus să dea scaunul de sub fund al unui mandat chiar şi aflat pe ultima sută de metri pe ipoteticul fotoliu dintr-un viitor mandat întreg.

Pe de altă parte, constatăm că după ce timp de doi ani am avut parte de un partid, PD, aflat la putere, însă cu comportament de formaţiune de opoziţie, ne confruntăm acum cu o confuzie egală dar de sens contrar, de data aceasta PSD şezând... confortabil cu posteriorul în ambele luntrii. Situaţie care nu prevesteşte nimic bun.

Niciun comentariu: